Onderstaande blog is deze week op de website van de gemeente Roerdalen geplaatst. Hier een blij ei!
De ketting Kledingruil is een feit én een succes!
Met Kledingruil wissel je van garderobe zonder iets nieuws te kopen. Superduurzaam en heel leuk. Stienke Postulart haalde het initiatief van Amsterdam naar Roerdalen. Ilse Meelberghs interviewde haar erover en schreef een blog.
Lokaal kleding shoppen zonder geld uit te geven. Hoe dan? Dankzij de ketting Kledingruil, want daar doen al 50 mensen aan mee. 50 mensen die bij de voordeur een tas kleding ontvangen, shoppen en hun vondsten showen in de app-groep. Klaar? Dan vullen ze de tas aan en brengen ze hem naar de volgende deur. De ketting Kledingruil is een groot succes. Veel groter dan Stienke Postulart (40) uit Sint Odiliënberg had verwacht.
Waarom sprak het initiatief je zo aan Stienke?
Ik ben zo enthousiast omdat het duurzaam is. Ik hou van kleding maar niet van de impact die de mode-industrie op de planeet heeft. Met de ketting Kledingruil wissel je van garderobe zonder nieuw te kopen. Daarnaast is het een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen binnen de gemeente. Het is overigens niet mijn idee. Ik las over een soortgelijk initiatief van twee vrouwen in Amsterdam-Noord en dacht: dit kunnen wij ook!
Hoe kwam het initiatief vanuit Amsterdam naar Roerdalen?
Eigenlijk wilde ik zelf gewoon meedoen. Dat ging niet, omdat er in de regio nog geen kledingruil was. De vrouwen uit Amsterdam hebben een handleiding opgezet met tips hoe je zelf een kledingruil zou kunnen starten. Toen ik dat las, dacht ik, dat moet ik toch ook kunnen met hulp van de Omwentelaars. De Omwentelaars zijn vorig jaar gestart, het is een beweging voor iedereen die zich inzet en/of wil werken aan een mooiere, groenere en duurzamere toekomst. Ik heb een aantal bijeenkomsten bijgewoond die zij organiseren.
Ik ben met mijn idee over de ketting Kledingruil naar het kernteam toe gegaan en heb hen gevraagd of ze me via de website wilden helpen een punt te openen waar geïnteresseerden zich kunnen inschrijven. Dat kon. De ketting Kledingruil is hierdoor uitgegroeid tot een initiatief op de website. Toen dat allemaal geregeld was, moesten er nog tassen komen en kleding voor erin. Die heb ik bij familie, vrienden en collega’s bij elkaar gesprokkeld. Het was echt super om die eerste tassen rond te brengen. Tussen het moment van lezen over de dames in Amsterdam-Noord en het starten in onze regio zat nog geen twee maanden.
Waarom doe jij dit?
Zoals ik al zei, is mijn drijfveer vooral om de impact van kleding te verminderen. Tweedehands is duurzamer. De ketting Kledingruil helpt om leuke tweedehands pareltjes te vinden en om items die ik niet meer draag door te geven. Met ieder kledingstuk dat uit de tas wordt gehaald, is een ander helemaal blij en hoeft er minder nieuw gekocht te worden. We kopen in Nederland gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken per jaar, dat is bijna één kledingstuk per week. De levensduur van kleding wordt op deze manier langer omdat het vaker wordt gedragen. Gemiddeld dragen we iets maar zeven keer. Met ieder kledingstuk dat in de tas meegaat hangen er minder kleren in de kast niks te doen. Gemiddeld 50 van de 173 kledingstukken in onze kasten ‘niksen’. Daarnaast vind ik het ook een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen.
En hoezo leer je dan nieuwe mensen kennen?
Je krijgt de tas van en brengt hem vervolgens naar mensen die je waarschijnlijk nog niet kende, maar met wie je wel iets gemeen blijkt te hebben. Dat vind ik heel leuk. We proberen bij het maken van de route de reisafstand zo kort mogelijk te houden, zodat ook hier de milieubelasting met het vervoer zo minimaal mogelijk is. Het liefst zie ik natuurlijk dat de tas per fiets of te voet bezorgd wordt. Zo ontmoet je weer nieuwe mensen in je buurt.
En hoe zit dat met die vijftig mensen?
Bij de start in april hebben hadden zich binnen een week meer dan 38 mensen aangemeld en is de route voor dameskleding tot en met maat 42 van start gegaan met 31 deelnemers. Vier tassen, met kledingstukken die kwalitatief nog helemaal in orde zijn, maar niet meer gedragen worden, begonnen toen rond te reizen onder de deelnemers. Het is fantastisch om de tas te volgen, De vrouwen - en regelmatig ook hun (tiener)dochters - vinden leuke outfits en stoppen weer mooie kleding in de tassen. Het enthousiasme van deze eerste groep stak anderen aan. Inmiddels zitten we dus op vijftig deelnemers en zes tassen.
Wat zijn je verdere ambities?
Ik ben echt heel blij met het succes van de damestas t/m maat 42. Wat ik niet verwacht had, is het grote bereik in leeftijd. We maken vrouwen blij van tieners tot 70+-ers. Ze zijn allemaal vertegenwoordigd in de groep. De ambitie is om de komende weken ook een ketting te beginnen in dameskleding vanaf maar 44. Daar hebben we bijna genoeg deelneemsters voor. Natuurlijk willen we ook graag een ketting starten voor mannen, maar we merken dat mannen hun kleding vaak meer en langer dragen dan vrouwen, dus dat is wel een uitdaging. Toch ben ik ervan overtuigd dat zij ook kleding hebben die ze niet dragen. Dus, ben je man en wil je meedoen, meld je zeker aan!
Meer weten? Kijk op deze website onder initiatieven.