Laat hekken vergroenen!

Dion Nijskens
zondag 14 juni 2020
Overal in Nederland staan hekken, maar het valt me op dat die nauwelijks worden gebruikt om klimplanten te laten groeien en de hekken zo te verfraaien en biodiverser te maken. Het lijkt een blinde vlek waar niemand over nadenkt. Onlangs zag ik in Roermond dat een deel van de hekken bij het spoor begroeid gingen worden door o.a. wikke. Heel mooi om te zien. Helaas was het een week later afgelopen. Alle planten werden rigoreus afgemaaid. Er bleef niks over. Bij zo'n actie vraag ik me af of dit nu niet anders kan. Daarom heb ik prorail een mail gestuurd met het verzoek om (overal waar mogelijk) klimplanten toe te gaan staan/te stimuleren bij hekken aan het spoor en het maaibeheer in ieder geval uit gaat stellen tot na het bloeiseizoen. Hopelijk legt dit verzoek (letterlijk) een kiem bij prorail. En als jullie kansen zien voor groene hekken, benut ze! Bedankt!
Reactie(s)


Janneke Postulart zei op 15-06-2020 om 22:14 uur
Wat goed dat je ProRail hebt benaderd. Het ziet er gelijk zoveel beter uit als we dit soort stroken gaan vergroenen. Ik ben benieuwd naar hun reactie.


Dion Nijskens zei op 15-06-2020 om 23:24 uur
Ik heb al een reactie binnen van Prorail: "ik zal uw adviezen delen met mijn collega's".
Daarnaast kreeg ik een uitgebreide (standaard)mail over het groenonderhoud langs het spoor. Die ging over omgevallen bomen, vallende takken en herfstbladeren, maar dus niet meer over mijn vraag.
Natuurlijk verwacht ik niet dat Prorail ineens het werk anders gaat doen. Maar hopelijk wordt mijn verzoek inderdaad gedeeld en levert dit op termijn wat op. Ik ben in ieder geval van plan om mijn verzoek/idee nog vaker te herhalen en te kijken of er nog andere partijen mee willen helpen om dit verzoek (indien nodig) verder door te laten klinken.


Janne Opmeer zei op 17-06-2020 om 20:21 uur
Ha Dion,

Top jouw initiatief!
Misschien kun je met ons het contactadres van ProRail mailen waarmee jij nu contact hebt gehad?
Dan kunnen alle Omwentelaars, als ze een geschikt ProRailhek spotten in de omgeving (en dat zijn er vast veel, want de laatste jaren zijn er veel geplaatst ter preventie van zelfdoding) meteen ook een dergelijke mail sturen naar ProRail. Het toepassen van het principe van de druppel op de steen....:-)

Naam


Email


Uw reactieUitgelicht
Maascleanup samen met BASF vegetable seeds business en De Groene Transformator
Winter verwonder wandeling.
Positief over vegan opties in de horeca? Geef jouw tip door aan ‘Plant de Campagne’!
Nieuwsbrief aanmelden
Volg ons!