Dion Nijskens

Aanpak (zwerf)afval Biodiversiteit
Leestip: Een beter milieu begint niet bij jezelf (Jaap Tielbeke)
Geplaatst op: zondag 9 augustus 2020

In juni 2020 kwam bovenstaand boek uit. Het boek gaat over de strijd tegen klimaatverandering, maar door zelf enkele woorden aan te passen zul je zien dat het ook heel goed past op andere milieuproblemen (verlies aan grondstoffen, vervuiling door zwerfafval, verlies aan biodiversiteit, waterschaarste, etc.). Het boek pleit ons niet vrij van actie, maar laat vooral zien hoe we de echte verantwoordelijken ter verantwoording kunnen roepen.

Enkele citaten:
"Als we de samenleving op een democratische manier willen verduurzamen en ook de minder milieubewuste burgers mee willen krijgen, zullen we iedereen een aantrekkelijk toekomstperspectief moeten bieden."
"... verandering begint niet in het parlement, maar op straat, bij dwarse actievoerders die zich een voorstelling durven te maken van een andere wereld."
"Verandering komt altijd van een vastberaden minderheid die ergens voor durft te staan."
"Het lot van deze idealistische voorhoede is dat ze aanvankelijk vaak wordt weggezet als een stel naïeve dagdromers of radicale gekkies..."
"We kunnen onze stem laten horen als burgers - in het besef dat een beter milieu niet bij jezelf begint, maar bij een gezamenlijke strijd."
"In een vervuilend systeem is het schier onmogelijk om schone handen te houden, dus komt het erop aan om het systeem te veranderen."
"Voor structurele verandering is politiek ingrijpen nodig."
"Parlementariërs maken wetten waaraan onderdanen en bedrijven zich te houden hebben. Met een pennenstreek kunnen zij een vleestaks invoeren of de maximumsnelheid op autowegen verlagen. Dat heeft meer effect dan aan burgers vragen om vaker vegetarisch te eten of vrijwillig langzamer te rijden."
"De belangen van de bedrijven en beleggers moeten ondergeschikt worden gemaakt aan het algemene belang."
"Een individu kan wel degelijk een verschil maken, zeker als dat individu zich, samen met anderen, inspant voor een collectieve verandering."
"Hoe je daar zelf aan kunt bijdragen moet iedereen voor zich uitmaken - op de barricaden, in de rechtszaal, in de politiek, door lid worden van een organisatie die zich inzet voor zo'n verandering, etc....)"

Kortom: een boek voor omwentelaars!

     


Reactie(s)


Janneke Postulart zei op 30-08-2020 om 22:15 uur
Ik ga het binnenkort ook lezen, ben erg benieuwd!


Janneke Postulart zei op 03-09-2020 om 11:58 uur
Jaap Tielbeke is geïnterviewd tijdens de podcast van Growthinkers door Jelle Derckx en Saskia Mulder. Ik vond het heel inspirerend.

https://podcasts.apple.com/nl/podcast/41-jaap-tielbeke-auteur-van-een-beter-milieu-begint/id1352961809?i=1000488989284


Dion Nijskens zei op 08-09-2020 om 19:55 uur
Goede podcast!


Floris Mokveld zei op 13-09-2020 om 17:49 uur
Ik vond het een inspirerend boek. We moeten het echt allemaal samen doen. Eigen initiatief maar ook grote stappen in de systeemverandering. Dat kan bijvoorbeeld via een Burgerberaad. Geen politiek gekissebis, maar goed voorbeeld gedrag en samen optrekken.

Eens Dion, echt een boek voor Omwentelaars

Naam


Email


Uw reactieUitgelicht
Impactgesprek 8: Hoe ziet 2021 eruit voor De Omwentelaars?
een onderhoudsarme tuin
Wassen met kastanjes
Nieuwsbrief aanmelden
Volg ons!