Organisatie | Bona Ciklo |
Website | bonaciklo.nl/ |
info@bonaciklo.nl | |
Telefoon | 0622314944 |
Social media |
Ik woon sinds 1986 met zijn vrouw Nicole in Roermond. Van jongs af aan ben ik gegrepen door het duurzaamheidsvirus. Kiezen voor de duurzaamste oplossingen zit in mijn genen. Helaas kent duurzaamheid van producten en diensten vele kanten en is het vaak niet zo zwart/wit als je zou willen. Het kan heel lastig en tijdrovend zijn om door de bomen het bos te ontdekken. Na jarenlange verduurzaming van de eigen woning besloot ik in 2009 alle opgedane ervaring te gaan delen en het van de daken te schreeuwen. Via de website www.duurzaamroermond.nl en een gelieerde nieuwsbrief deel ik mijn kennis met iedereen die zijn of haar leven ook graag duurzaam wil maken. Voor het milieu, voor het klimaat, voor onze (klein)kinderen of gewoon omdat het leuk is. Ik ben ervan overtuigd, dat je dat vooral moet doen omdat het leuk is. Waarom wel genieten van een nieuwe keuken of nieuwe auto, maar bij investeringen over energie opeens de terugverdientijd centraal stellen? Dat doe je bij die keuken en auto ook niet. Juist deze investeringen hebben een positieve impact op het comfort in de woning en leveren ook nog eens een goed gevoel op.
Als voorzitter van de stichting RoerOm organiseerde ik duurzaamheidsmarkten, deed zonnepaneelprojecten en richtte energiecoöperatie RoerOm Energie op. In 2017 besloot ik om het professioneel aan te pakken en richtte een adviesbureau voor duurzaamheid op met de naam Bona Ciklo (Goede kringloop). Of zoals ik het liever zeg: een adviesbureau in Volhoudbaarheid. Dit Zuid-Afrikaanse woord geeft goed aan waar we als mensheid mee aan de slag moeten. Hoe zorgen we ervoor dat de aarde waarop we leven met alle bronnen en grondstoffen straks ook nog voor onze kinderen beschikbaar is: hoe creëren we een volhoudbare levenswijze? De activiteiten van Bona Ciklo zijn veelzijdig. Het kan gaan om advies, opzetten/kwartiermaken, projecten realiseren of presentaties verzorgen over de circulaire economie en de energietransitie. Zoek je een professional die weet waarover hij spreekt, realiseert wat hij belooft en iedereen mee kan nemen op de gekozen weg, neem dan contact op met mij.
Energietransitie en circulaire economie
Met de WarmteTransitieMakers ben ik bezig met de transitie naar aardgasvrij verwarmen van vooral bestaande woningen. Dat vergt vergaande isolatie van deze woningen en het aanboren van andere bronnen voor de warmte. Dat kan restwarmte zijn van industrie, zonnewarmte, warmte uit oppervlaktewater en natuurlijk warmte uit de lucht met een luchtwaterwarmtepomp. De aanpak zal grootschalig moet en worden aangepakt, hoogstwaarschijnlijk per wijk of buurt. De gemeente is verantwoordelijk voor het maken van een Transitievisie Warmte waarin wordt aangegeven welke wijken vóór 2030 van het aardgas afgaan.
Voor de Participatiecoalitie ben ik in hetzelfde veld actief. We vinden bewonersparticipatie essentieel. Eventueel kan zelfs financiële deelname in een warmtenetwerk worden nagestreefd. Ik ben erg onder de indruk van het Deense model waarbij bewoners zelf de eigenaar zijn van het Warmtebedrijf. Kunnen we dat samen ook in Nederland realiseren?
Ik ben een netwerker en verbinden en ben goed op de hoogte van ontwikkelingen op dit gebied in de regio.
Met bijvoorbeeld een concept als Primaflow willen we servicegericht de grondstoffen (géén afval) ophalen bij bedrijven of consumenten. Hergebruik van schaarse stoffen is in de circulaire economie nodig en mogelijk. De deeleconomie kan daarbij helpen. Beter gebruik van de dure spullen als gereedschap en vervoersmiddelen helpt echt. Zeker als ze ook goed gerepareerd kunnen worden.
Woningisolatie bestaande omgeving, elektrisch deelauto, lol van milieuvriendelijk leven, circulair geld of lokale munt, kringloop en van het aardgas afgaan met je huis.