PeukMeuk 2022

De Omwentelaars
zaterdag 2 juli 2022, door Janneke Postulart
Ruim 12.000 peuken haalden we vandaag van de straat in Roermond. Zowel bij het station als in de voorstad verzamelden we de peuken. Fridays For Future, Groen Links Roermond en de bewoners van de voorstad staken samen met de Omwentelaars de handen uit de mouwen. Op veel plekken in het land deden mensen mee met PeukMeuk 2022 én in 11 andere landen.

Waarom?
- 6 biljoen sigaretten worden jaarlijks geproduceerd en geconsumeerd
- 9,5 miljard werden er legaal verkocht in Nederland
- Een sigarettenfilter bestaat, naast het papieren omhulsel, volledig uit celluloseacetaar, een vorm van plastic dat mogelijk niet volledig afbreekt in het milieu. Bijna alle sigarettenfilters zijn tegenwoordig van dit materiaal gemaakt.
- Tweederde van de gerookte sigaretten wordt op de grond gegooid.
- Peuken bevinden zich op lastige plaatsen: ze zijn licht en waaien makkelijk in hoeken, stoepranden, achter voorwerpen en in het groen. Ze zitten vaak vast in groeven, tussen straattegels of worden in de grond getrapt. Dit maakt het opruimen van peuken bewerkelijk, arbeidsintensief en duur.
- Met filter heeft geen bewezen gezondheidsvoordeel ten opzichte van roken zonder filter.
- De afvalstroom van sigarettenpeuken wordt door sommige wetenschappers gezien als chemisch afval. Uit onderzoek blijkt dat jaarlijjs uit sigarettenafval aanzienlijke hoeveelheid metalen, waaronder arsenicum, zink en koper, in het mariene milieu terecht kunnen komen.
- Onderzoekers hebben relatief hoge concentraties celluloseacetaar vezels in arctisch zeeijs gevonden. Dit linken ze aan sigarettenfilters.
- De effecten van plastic zwerfvuil voor dieren, planten en ecosystemen worden steeds duidelijker in wetenschappelijke onderzoeken. Er is meer onderzoek nodig om te weten welke rol microplastic van sigarettenfilters daarin exact speelt. In gecontroleerde omgevingen wordt wel steeds vaker duidelijk dat sigarettenfilters giftig kunnen zijn voor planten en dieren.

De oplossing is een verbod op plastic in filters. Ook willen we de verantwoordelijkheid leggen bij de producent. De tabaksindustrie legt de schuld bij roker - Via bewustwordingscampagnes, het financiëren van opruimacties en het uitdelen van zakasbakjes houdt de industrie graag het narratief in stand dat de consument verantwoordelijk is voor het oplossen van dit probleem. Dit willen wij veranderen.

Wat kun jij doen? Tekenen, voor een verbod op plastic in de sigarettenfilters: https://plasticpeukencollectief.nl/#statement

Meer informatie: plasticpeukencollectief.nlReactie(s)


Janne Opmeer zei op 02-07-2022 om 19:20 uur
Een indrukwekkend resultaat: ruim 12.000 peuken verzameld in een kleine 2 uur in Centrum en Voorstad. Ik ga gelijk de petitie tekenen:
https://plasticpeukencollectief.nl/#statement
Hopelijk leidt dat tot een verbod van plastic in filters. Dat zou heel veel schelen. Daarnaast schijnt NL Schoon binnenkort een bewustwordingscampagne te starten om het aantal weggeworpen peuken terug te dringen. Ik ben benieuwd of we volgend jaar een verschil zullen bemerken....


Peter Oorlynck zei op 03-07-2022 om 16:55 uur


Filters verbieden, een mooie stap vooruit.
roken ontmoedigen , zelfs beter.

houd en maak de omgeving van mens en dier net,
Eeke dag een beetje maakt een wereld van verschil!

PeterNaam


Email


Uw reactieUitgelicht
Positief over vegan opties in de horeca? Geef jouw tip door aan ‘Plant de Campagne’!
Word jij onze nieuwe penningmeester?
Maascleanup samen met BASF vegetable seeds business
Nieuwsbrief aanmelden
Volg ons!