Verslag van het derde impactgesprek, de kracht van de Omwentelaars

Floris Mokveld
zondag 10 mei 2020
Op donderdag 7 mei stond de avond in het kader van de kracht van de Omwentelaars. Actieve mensen die bezig zijn met duurzaamheid in de breedste zin. Kees Klomp van MaatschapWij vertelde in een video hoe soms burgers zich verzetten tegen bedrijven en gevestigde orde, maar dat je ook vaak ziet dan mensen zelf het heft in handen nemen. Kees is van mening dat steeds vaker burgerinitiatieven zelf zaken op zullen nemen. Hij noemde voedselcoöperaties, energiecoöperaties, zorgcoöperaties etc. Zaken waar een aantal Omwentelaars zelf ook al actief in zijn, of willen zijn. Na de inleiding sprak iedereen over zijn eigen ervaring. Delen van dit soort ervaringen is wat mij betreft enorm belangrijk. Boeiend en inspirerend om te horen waarmee de mensen al bezig zijn. Vaak alleen en met veel enthousiasme. Soms al georganiseerd zoals Jan en Janne vertellen over de succesvolle energiecoöperaties Leudal en Zuidenwind.
Andere verhalen gingen over meer biodiversiteit en groen in je eigen tuin en omgeving en hoeveel je zelf wel niet kunt doen en over Precious Plastic, een project om zelf met de buurt plastic te gaan recyclen.

Er werd een voorstel gedaan voor een bezoek aan de Herenboeren in Weert later dit jaar.

De(ze) donderdag leek niet zo'n goed moment. Er waren veel afmeldingen en minder deelnemers dan op dinsdag. We zullen een poll maken om de voorkeur van de Omwentelaars te inventariseren. Overigens hoeft natuurlijk niet iedereen ook elke keer te komen.

Beneden dit bericht kun je ons Impactgesprek in Zoom terugkijken, het staat integraal in Youtube. Met een wat rommelig begin, voor ons allemaal is het online praten en opnemen nieuw, dus ik was de opname knop vergeten te drukken. Gelukkig waren er oplettende bezoekers in de inspirerende meet.

Volgende keer weer op dinsdag: 2 juni om 20:00 uur.
Onderwerp de Omgevingswet. Trees van der Schoot is expert op dit onderwerp en zal ons laten zien welke mooie kansen deze nieuwe manier van plannen en verbeteren van onze leefomgeving kan bieden. Normalerwijze taaie kost, maar uit de enthousiaste verhalen uit het land begrijp ik dat Trees dit heel praktisch en enthousiast kan uitdragen. Daarna weer met elkaar in gesprek, ook in kleine groepjes, wat Zoom mooi ondersteunt. Samen werken aan het netwerk van positieve voorbeelden in Duurzaamheid. Nodig dus vooral anderen uit ook mee te doen, hoe meer Omwentelaars hoe sterker we samen het verschil kunnen maken.
In de meeting werden de Omwentelaars op de site opgeroepen ook zelf berichten te delen vanuit je account. Deel wat je aan positieve voorbeelden zelf ziet en durf ook te vragen als je hulp nodig hebt. Kijk eens bij Guido voor een voorbeeld van een vraag.
Reactie(s)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Naam


Email


Uw reactieUitgelicht
Maascleanup samen met BASF vegetable seeds business en De Groene Transformator
Winter verwonder wandeling.
Positief over vegan opties in de horeca? Geef jouw tip door aan ‘Plant de Campagne’!
Nieuwsbrief aanmelden
Volg ons!