Aftrap Omwentelaars was een groot succes!

Janneke Postulart
zaterdag 7 maart 2020
Op 5 maart was de officiële lancering van de Omwentelaars. Door omstandigheden waren we in het begin van de avond verhuisd naar de grote zaal van de Graasj en dat was maar goed ook. Er stroomden ondanks de regen veel mensen naar binnen. Met een groep van ongeveer 40 mensen opende Trees de avond met een toelichting waar we als Omwentelaars voor staan.

Als Omwentelaars willen positieve verhalen met elkaar delen, laten zien waar de kansen liggen. Iedereen heeft zijn/haar eigen expertise. Als we elkaar helpen met het delen van deze expertises, dan kunnen we de omwenteling naar een duurzame samenleving gaan versnellen. En misschien wel het allerbelangrijkste, zonder een afkeurend vingertje. Geen focus op wat een we niet goed genoeg doen, maar de focus op wat wél goed gaat! Respect voor elkaar en open staan om van elkaar te leren. Omwentelaars kunnen zich via deze weg aanmelden zodat we samen aan de slag kunnen gaan met duurzaamheid. Voor de impactgesprekken te kunnen bezoeken, hoef je geen omwentelaar te zijn.

Vervolgens gaf ik, Janneke Postulart, een lezing over de Verborgen Impact. We focussen in Nederland vooral op de CO2 uitstoot binnen onze landsgrenzen. Maar tijdens het produceren van alles wat we consumeren (denk aan spullen/electronica, voedsel, (ver)bouwen van huizen etc.) zijn hierin vaak een blinke vlek omdat het productieproces in lageloonlanden plaatsvindt. Als we de impact hiervan meenemen tijdens het verduurzamen, hebben we direct 5x zoveel slagkracht! We kunnen daardoor veel effectiever gaan verduurzamen. De gemiddelde Nederlander heeft voor zijn/haar leefpatroon ongeveer 3 aardbollen nodig en we hebben er maar 1. We teren dus hard in op de reserves. Wil je weten wat je persoonlijke top 10 is, ga dan naar www.deverborgenimpact.nl

We sloten de avond af om met elkaar in gesprek te gaan. Wat doe jij op dit moment op het gebied van duurzaamheid? Welke thema's zie je graag terugkomen tijdens de volgende bijeenkomst etc. Hieruit kwamen hele fijne, inspirerende verhalen naar voren. Een groot gedeelte van de groep gaf aan Omwentelaar te willen worden, en een ander groepje gaf aan geïnteresseerd te zijn in de toekomstige bijeenkomsten.

Voor Trees, Floris en mij was het een zeer geslaagde avond, waar we ook naderhand nog vele positieve reacties voor in ontvangst hebben mogen nemen.

We zijn hier ongelooflijk trots op en we gaan ons uiterste best doen om ook op 7 april een interessant programma voor jullie te maken. Floris gaat vertellen over de energietransitie en hoe hij zijn huis uit 1925 heeft getransformeerd naar een huis dat past bij deze tijd. Klik hier voor meer informatie.

Tot 7 april!
Reactie(s)


Marianne Wiltschut zei op 12-04-2020 om 17:55 uur
Blij met dit initiatief!
Positieve insteek!

Naam


Email


Uw reactieUitgelicht
Maascleanup samen met BASF vegetable seeds business en De Groene Transformator
Winter verwonder wandeling.
Positief over vegan opties in de horeca? Geef jouw tip door aan ‘Plant de Campagne’!
Nieuwsbrief aanmelden
Volg ons!