Een warme truien seizoen

Janneke Postulart
zondag 7 februari 2021
Afgelopen vrijdag 5 februari was de Warmetruiendag (https://www.warmetruiendag.nl/)
Een mooi moment om te delen hoe wij in plaats van een warmetruiendag er een warmetruienseizoen van hebben gemaakt.

Wat triggerde mij om de verwarming minder te gaan gebruiken? In oktober was ik in gesprek om te onderzoeken wat we in een Roermondse wijk voor de mensen kunnen betekenen op duurzaamheidsgebied. In de wijk is het inkomen erg verschillend. We hadden het ook even over het verduurzamen van de huizen en de weerstand die er soms was. Ik was licht verbaasd, want waarom wil iemand zijn/haar huurhuis niet verduurzamen als de totale vaste lasten niet stijgen? Het antwoord was dat mensen met een heel minimaal inkomen (lees 15.000 euro op jaarbasis) vrijwel nooit de verwarming aanzetten en de lasten dus alsnog omhoog gaan als het gepaard gaat met huurverhoging.

Het was serieus iets waar ik nooit echt over nadacht, gewoon de verwarming niet aanzetten. Bij deze mensen is het pure noodzaak wat ik heel verdrietig vind, maar als zij de winter doorkomen met sloffen en warme truien, waarom kunnen wij het niet eens proberen? Het grootste verschil is dat wij niet gedwongen worden door de portemonnee, maar van de creativiteit van mensen die niet veel hebben kunnen veel mensen ook iets leren wat betreft duurzamer leven. Vaak meer, dan van de mensen waar het geld binnen stroomt.

En dus kocht Leon een drietal warme vesten, en haalden we sloffen voor de kinderen. Truien waren er verder in overvloed. In de avond zitten we lekker met een dekentje op de bank. En de verwarming, die zetten we pas aan als iemand het alsnog koud krijgt.

Resultaat is dat de verwarming vaak pas laat in de middag aan gaat. Als ik te weinig heb geslapen (lees minder dan 6 uur) dan merk ik dat mijn lichaam het veel sneller koud heeft en dan zet ik de verwarming sneller aan. Nog zo’n punt: koude voeten is een spelbreker. Alleen op sokken rondlopen krijg ik het sneller koud. Maar aan de andere kant vind ik het met een lagere temperatuur vaak veel fijner werken omdat ik me beter kan concentreren.

Als ik de verwarming aanzet begin ik meestal bij 18 graden. 16 is het minimum, dan springt de verwarming uit zichzelf aan (mits de kinderen uit zichzelf niet de verwarming compleet uitzetten). Laatst zette ik de verwarming nog eens op 19 graden en toen begon de middelste al vragen waarom het zó heet was in huis ????.

Ik probeer er wel op te letten om de verwarming aan te zetten als er visite komt (wat deze weken heel weinig is). En die keer dat ik het was vergeten resulteerde dat ze de keer erop zelf een dik vest hadden aangetrokken ????.

Mijn voorlopige conclusie van afgelopen winter is dat het puur gewenning is. Toen Leon en ik voor het eerst in een studio gingen samenwonen (héél lang geleden) in Boxtel, hadden we geen eigen thermostaat en was de verwarming inclusief in de huurprijs. De verwarming was of aan (lees 24 graden in huis) of uit. Met duurzaamheid waren we totaal niet bezig en dus stond ie altijd loeiheet aan (soms zelfs nog met de ramen open ????). Overal waar we op bezoek waren had ik het ijskoud, ook al was het 20 graden. Het was mijn eerste les dat je je lichaam laat wennen aan de temperatuur die we zelf opstoken. En 19-20 graden is in mijn ogen na afgelopen week ter gewoon niet standaard nodig. (Al zullen er altijd uitzonderingen zijn.)

Dus ik pleit voor een elke dag warme truien dag, met sloffen en dekentjes. Het bespaart echt gigantisch veel co2 uitstoot van al dat stoken en het is in mijn ogen prima te doen. Op een dag liep ik het huis binnen en dacht ik bij 16 graden al, ‘wat is het hier aangenaam ten opzichte van buiten!’

Hoe gaan jullie hiermee om? Is het een no-go gebied, of doe je het al jaren? Ik ben benieuwd naar je mening!








Reactie(s)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Naam


Email


Uw reactie











Uitgelicht
Maascleanup samen met BASF vegetable seeds business en De Groene Transformator
Winter verwonder wandeling.
Positief over vegan opties in de horeca? Geef jouw tip door aan ‘Plant de Campagne’!
Nieuwsbrief aanmelden
Volg ons!