Er komt een duurzaamheidscentrum in Roermond!

De Omwentelaars
zaterdag 11 december 2021, door Janneke Postulart
De korte versie: er komt een duurzaamheidscentrum in Roermond, genaamd De Groene Transformator. De Groene Transformator valt net als De Omwentelaars onder de paraplu van Stichting RoerOm. Het zijn 2 geheel zelfstandige initiatieven die wel zullen samenwerken, maar qua organisatie los van elkaar functioneren.

Wil je op de hoogte blijven over alles rondom dit duurzaamheidscentrum, dan kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief via deze link: https://roerom.org/duurzaamheidscentrum

Dan volgt nu een hele uitgebreide versie, waarin uitgebreid wordt verteld hoe het geheel tot stand is gekomen.

In 2020 namen verschillende inwoners, organisaties en bedrijven (waarvan er ook ongeveer 10 Omwentelaar zijn) deel tijdens de denktank Roermond Duurzaam. Dit was georganiseerd door de gemeente Roermond. Tijdens deze denktank werden er heel veel mooie ideeën gevormd, en kwamen we tot de gemeenschappelijke conclusie dat we het volgende voor ogen zagen:
- Fysiek plek/ontmoeting
- Startpunt/basis voor initiatieven
- Laagdrempelig
- Concreet, praktisch en tastbaar
- Goede voorbeelden/voorlopers faciliteren
- Ondernemerschap/financiële drager

De gemeente gaf vervolgens een opdracht aan een zestal kwartiermakers om een heel concreet plan te maken. Van april t/m oktober zijn deze kwartiermakers aan de slag gegaan om de plannen te gaan concretiseren. De kwartiermakers zijn hiervoor met veel partijen in gesprek gegaan zoals scholen, bedrijven, organisaties en natuurlijk ook met een aantal betrokken inwoners. Het uitgangspunt in de start:

Het Duurzaamheidscentrum wordt dé plek waar mensen worden geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met duurzaamheid binnen hun eigen leven, hun werk bij een organisatie/instelling/bedrijf of middels een burgerinitiatief. Het nieuw op te zetten centrum gaat dit doen in samenwerking met vele partners die hieraan een bijdrage willen leveren, in welke vorm dan ook. Denk bij de verschillende partners aan het bedrijfsleven, scholen, organisaties en betrokken inwoners.

Uit alle gesprekken en toezeggingen is een plan gerold. Deze plannen zijn in oktober gepresenteerd aan de gemeente Roermond. Kort samengevat: op het terrein van Weerstand (het voormalig Philips terrein aan de Bredeweg in Roermond) hebben ze 3 ruimtes van in totaal ruim 300m2 tegen kostprijs aangeboden gekregen door eigenaar Berend Matzinger. De plannen voor de eerste ruimte is een beleefcentrum, waar er aandacht is voor duurzaamheid in de breedste zin van het woord en waar mensen duurzaamheid kunnen ervaren. In de tweede ruimte is een ruimte voor bijeenkomsten en vergaderingen. De derde ruimte wordt een ondernemersplein waar op ruimte is voor kruisbestuiving tussen bedrijven/organisaties/gemeentes/initiatieven etc.

Voor een sluitende begroting hebben de kwartiermakers een subsidieaanvraag ingediend bij de gemeente Roermond. Deze is begin december goedgekeurd door het college en daardoor kunnen de kwartiermakers weer aan de slag gaan met het concreet maken van het duurzaamheidscentrum. Met de verbouwing zullen we allemaal nog even geduld moeten hebben totdat ook de vergunningen van het Weerstand terrein rond zijn, maar dat wil niet zeggen dat er wordt stilgezeten. De kwartiermakers gaan al van start met het opzetten van de communicatie uitingen, het werven van vrijwilligers en het samenstellen van een gezamenlijke groene/duurzame activiteitenkalender. En ondertussen duimen we dat er zo snel mogelijk gestart kan worden met de verbouwing!

De gekozen naam voor het duurzaamheidscentrum is De Groene Transformator. De krachten worden gebundeld zodat we de doorstroming van energie samen kunnen verhogen. Het beleefcentrum wordt een transformatieplek waar mensen met nieuwe inzichten en kennis naar buiten gaan. We gaan transformeren naar een groene, duurzame toekomst. De Groene Transformator.

Stichting RoerOm is een paraplustichting die sinds 2011 bestaat en waar initiatieven tot bloei kunnen komen. Voorbeelden van eerdere initiatieven zijn de RoerOm Fair en Transition Town Roermond. Deze 2 initiatieven zijn niet meer actief. Ook stond Stichting RoerOm aan de wieg van RoerOm Energie. RoerOm Energie is inmiddels een zelfstandige energiecoöperatie, met een eigen bestuur en leden. Deze staat dus helemaal los van Stichting RoerOm. (Leuk weetje, de eerste succesvolle zonneroos is in 2021 gerealiseerd! Meer info op roeromenergie.nl)

Op dit moment vallen er 2 initiatieven onder de paraplu van Stichting RoerOm: De Omwentelaars en De Groene Transformator. Deze twee initiatieven staan helemaal los van elkaar in organisatie. Wel zal er tussen beide initiatieven samengewerkt worden. Als voorbeeld zullen we met de Omwentelaars meewerken aan de groene kalender voor De Groene Transformator, en zodra het centrum gereed is, zullen daar ook onze activiteiten gaan plaatsvinden. Voor De Groene Transformator zijn ook subsidie en donaties geregeld, en die gaan dus ook volledig naar de opbouw van De Groene Transformator.

Natuurlijk zijn we heel blij met alle ontwikkelingen vanuit De Groene Transformator. Het zal een grote groene boost geven aan de duurzame transformatie van Roermond.

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen van de Groene Transformator, dan kun je op de hoogte blijven via de nieuwsbrief van het duurzaamheidscentrum. Je kunt je hiervoor inschrijven via deze link: https://roerom.org/duurzaamheidscentrum. Op deze pagina vind je ook een pdf waarin uitgebreider de plannen staan voor het centrum.

Meer informatie: roerom.org







Reactie(s)


Juul Jeurninck-Janssen zei op 22-12-2021 om 18:59 uur
Geweldig!!! Wat een mooie stap voorwaarts voor de gemeente Roermond!


Janneke Postulart zei op 16-01-2022 om 22:28 uur
Fijn om te lezen Juul. We zijn ook heel blij met deze ontwikkelingen!

Naam


Email


Uw reactie











Uitgelicht
Maascleanup samen met BASF vegetable seeds business en De Groene Transformator
Winter verwonder wandeling.
Positief over vegan opties in de horeca? Geef jouw tip door aan ‘Plant de Campagne’!
Nieuwsbrief aanmelden
Volg ons!