Houten vloer oud (jaren 1930) huis renoveren

Guido Beusen
woensdag 6 mei 2020
Ik loop al een tijdje rond met de vraag hoe ik onze huidige woonkamervloer het meest optimaal kan (laten) aanpassen / renoveren. Dus effectief en duurzaam tegelijkertijd. Ik denk nu zelf aan het verwijderen van de oude plankenvloer en (betonnen) isolatieplaten toepassen en beton storten om een gelijke vloer te krijgen. Maar beton is niet bepaald duurzaam te noemen. Dit wil ik opgelost hebben:

- Vloer trekt koud op
- Houten plankenvloer wiebelt als je erover loopt
- Nieuwe afwerkingsvloer (laten) leggen voor aanzicht en comfort

Zijn er dier- en milieuvriendelijke alternatieven voor beton? Wat is het meest duurzame alternatief als afwerkingsvloer?

Wellicht heeft iemand hier kennis van en/of ervaring ermee? Ik ben heel benieuwd naar jouw bevindingen?






Reactie(s)


Janneke Postulart zei op 06-05-2020 om 22:16 uur
Een hele interessante vraag Guido. Wij lopen namelijk tegen ongeveer hetzelfde aan. Onze vloer is dan op zich nog wel goed, maar ik wil het graag gaan isoleren. Ik hoor geregeld dat het slim is om dan over te stappen op vloerverwarming, omdat je dan minder hoeft te stoken.

Bij mijn weten gaat vloerverwarming alleen samen met beton. Schuimbeton is wellicht nog een mogelijkheid. Er zit dan meer lucht in het beton en ik denk dat je er dan ook minder van nodig hebt. Maar echt super duurzaam is het nog steeds niet. Dus wij worstelen ook met deze vraag. Hopelijk heeft er iemand het antwoord voor ons :-)


Floris Mokveld zei op 08-05-2020 om 08:09 uur
ik heb er zelf geen ervaring mee, maar beton is niet altijd een slechte keuze. Ook in die branche volop ontwikkelingen . Schuimbeton zoals Janneke noemde geeft isolatie en minder materiaal. Denk vooral vooruit! Dus installeer nu vloerverwarming en helaas is een houten dekvloer dan geen goede keuze. Maar linoleum weer wel, volledig recyclebaar en biobased. Maar beton hoeft niet perse een dekvloer. Dus als geen vloerbedekking op je beton doet ben je wellicht het duurzaamst bezig.


Floris Mokveld zei op 08-05-2020 om 08:20 uur


Guido Beusen zei op 09-05-2020 om 11:49 uur
Dank voor jullie reacties!

Interessant inderdaad, over dat schuimbeton had ik ook al iets gelezen. Goed om te weten dat beton toch een redelijk alternatief lijkt te zijn, vooral als je dan ook vloerverwarming toepast. Begrijp wel dat er een aardig kostenplaatje aan hangt, maar dat is ook logisch. Vooral ook omdat er waarschijnlijk nog een dekvloer (neig vooralsnog naar bijvoorbeeld bamboe) overheen komt.


Janneke Postulart zei op 09-05-2020 om 14:09 uur
Kan bamboe in combinatie met vloerverwarming? Is een heel mooi materiaal!


Floris Mokveld zei op 09-05-2020 om 15:22 uur
Volgens de leveranciers van bamboe kunnen bepaalde bamboe vloerdelen inderdaad op vloerverwarming. Niet te dik, anders werkt het niet.


Floris Mokveld zei op 09-05-2020 om 15:35 uur
Ik heb een heel leuk gesprek gehad met Emmanuel Laugs van Eko+ uit Banholt. Getipt door architect Nicole Cloudt van Concept Cloudt uit mijn netwerk toen ik jullie vraag aan haar voorlegde. Beide waarschuwen voor potentieel optrekkend vocht naar de kamer vanuit de muren als er een volledig dampdichte vloer (zoals beton in combinatie met plastic) wordt gelegd. Goed advies is essentieel.
Het gesprek werd pas echt leuk toen Emmanuel ging uitleggen wat hij zou doen in sommige bestaande huizen. Bestaande vloer verwijderen, zand weggraven tot 40 cm diep, buizen aanbrengen voor riolering en verwarming en dan volstorten met Glasschuim granulaat zo uit de bigbags. Dit materiaal isoleert en vormt de ondergrond voor de vloer in één. Gemaakt van glas dat niet meer gerecycled kan worden in flessen. Volledig inert en altijd verwijderbaar (belangrijk voor monumenten). Het wordt vervolgens aangetrild en je bent klaar voor een dekvloer van bijvoorbeeld 5 cm anhydriet (gemaakt van afval gips). Vloerverwarming, bamboe, linoleum, of direct afwerken, het kan allemaal.
Wordt niet alleen in bestaande bouw gelegd maar kan ook in nieuwbouw voordelen bieden. Je krijgt in elk geval geen vochtprobleem in je huis.
De dunne anhydriet vloer met het losse glas maakt dat verbouwingen relatief makkelijk zijn. Ga daar maar aan staan bij 25 cm beton met isolatie. Vaak moet zo'n vloer na 1 generatie alweer volledig worden verwijderd door veranderde wensen.
Verschillende aannemers in Limburg hebben ondertussen ervaring met dit product. Emmanuel maakt jullie graag wijzer.
Natuurlijk stelde Emmanuel ook dat verwijderen van de vloer wellicht niet nodig is. Heb je een kruipruimte dan kan je gewapende folie onder de balken spannen en de ruimte tussen de balken volspuiten met cellulose (van hout). 22 cm balk geeft een Rc/d waarde van iets minder dan 6. Heb je een wiebelige vloer dan is een extra vloer natuurlijk veel goedkoper.
Hij vertelde ook over de Limburgse oplossing voor schapenwol, maar die bewaar ik voor een blogpost op mijn site.


Floris Mokveld zei op 25-06-2020 om 11:47 uur
Op het event Building Holland Digital presenteerde VBI de laatste ontwikkelingen in betonbouw. Steeds vaker worden betonvloeren gemaakt van 100% gerecycled beton met een veel lagere milieu-impact. Mooie ontwikkelingen. Ook losmaakbaarheid wordt meer en meer een eis bij circulaire woningbouw. Ik denk wel dat dit vooral voor nieuwbouw geldt maar er naar vragen bij de adviseur/architect lijkt nuttig.

Naam


Email


Uw reactie











Uitgelicht
Maascleanup samen met BASF vegetable seeds business en De Groene Transformator
Winter verwonder wandeling.
Positief over vegan opties in de horeca? Geef jouw tip door aan ‘Plant de Campagne’!
Nieuwsbrief aanmelden
Volg ons!