Terugblik impactgesprek 22 september: Aardgasloos verwarmen, hoe moet dat dan?

De Omwentelaars
donderdag 23 september 2021, door Floris Mokveld
Op woensdag 22 september legde Floris Mokveld uit wat de warmtetransitie inhoudt. Enorme uitdagingen om in 2050 in de hele wereld zonder CO2 uitstoot en dus zonder fossiele brandstoffen onze huizen gaan verwarmen. Voor 2030 moet al een besparing van 55% reductie in uitstoot van CO2 te realiseren. Ambitieus maar zeker ook realistisch, zoals Floris laat zien met zijn woning uit 1925. Goed geïsoleerd in de afgelopen 15 jaar en nu een comfortabele, goed geïsoleerde, goed geventileerde woning die alweer 2 jaar van het aardgas af is. De Lucht-water warmtepomp weet zelfs zo'n oude woning goed te verwarmen.

Op dit moment zijn in alle gemeentes de ambtenaren samen met adviesbureaus en betrokken marktpartijen (en bewoners) de zogenaamde Transitie Visie Warmte aan het opstellen. Welke toekomstige aardgasloze toekomst wordt verwacht in welke wijk en in welke wijk gaan we nu aan de gang. Een enorme opgave met bovenaan: we zullen onze energiebehoefte moeten terugbrengen, dus iedereen gaat aan de slag met isoleren.

In de uitleg werd als voorbeeld de zogenaamde Paris Proof aanpak (bedacht door Lars Boelen) uitgelegd om in een vroeg stadium een integraal plan te krijgen voor je eigen woning. Met als laatste stap de overgang in de toekomst naar een warmtenet, een warmtepomp of een hybride warmtepomp op duurzaam gas. Deze laatste oplossingen kunnen altijd als je de eerdere stappen op tijd gedaan hebt. Met het oog op de vermindering van CO2 uitstoot echt heel belangrijk.
Floris eindigde zijn presentatie met zijn persoonlijke CO2 grafiek. Door aanpassing van je leven en gewoontes kan iedereen in 2030 55% minder CO2 uitstoten.

In de subgroepjes werd gesproken over de maatregelen die mensen zelf al hebben genomen en tegen welke uitdagingen ze aanlopen. Vooral onafhankelijk en betrouwbaar advies met perspectief op een aardgasvrije toekomst wordt node gemist. Interessante tips werden uitgewisseld, zoals zonwerende ruiten of folie vanwege het veranderend klimaat, glas in lood ingebouwd tussen dubbel glas, decentrale balansventilatie.

En natuurlijk aandacht aan de plannen voor een duurzaamheidscentrum in Roermond. De avond werd gehouden in de Weerstand op het oude Philipsterrein. Op deze plek proberen een aantal kwartiermakers samen met de gemeente een fysiek loket te krijgen voor duurzaamheid in de breedste zin. Ontmoeting, samenwerken, presenteren en informeren op een aantrekkelijke manier. Het gesprek aangaan in plaats van "ga maar zoeken op internet" dat is een belangrijke doelstelling. Hopelijk wordt volgende maand duidelijk of dit centrum er echt kan gaan komen.

De presentatie van Floris is via de link te bekijken in PDF formaat.

Bijlage (klik om te downloaden):









Reactie(s)


Floris Mokveld zei op 12-11-2021 om 16:26 uur
Tijdens de avond kwam de werkwijze van Lars Boelen uit Weert aan de orde. Tot nu toe was er in Roermond nog niemand die deze werkwijze in de praktijk uitvoert. Ik ben in contact met Jacques Dezaire (jacquesdezaire (at) gmail.com) die bezig is hier zijn business van te maken. Meld je bij hem als je geïnteresseerd bent.

De werkwijze van Lars komt kort neer op:
- zet je huis onder druk en meet waar het lekt. Lek de kieren
- ventileer je huis bewust en energiezuinig
- isoleer de belangrijkste delen
- pas je installatie aan naar lage temperatuur
- installeer zonnepanelen
- ga over op een warmtenet of warmtepomp

Naam


Email


Uw reactie











Uitgelicht
Maascleanup samen met BASF vegetable seeds business en De Groene Transformator
Winter verwonder wandeling.
Positief over vegan opties in de horeca? Geef jouw tip door aan ‘Plant de Campagne’!
Nieuwsbrief aanmelden
Volg ons!