Oefencirkel verbindend communiceren, kom je mee oefenen ?

Joost Geraets
zaterdag 6 januari 2024
Renata, Joost, Ilse en Carolien nodigen je uit !

Wat is verbindend communiceren ?

Communiceren is praten en luisteren, je uitdrukken en de ander gelegenheid geven zich uit te drukken, naar jezelf luisteren, naar de ander luisteren en onderzoeken of je elkaar goed hebt begrepen. Heb je weleens dat je je niet gehoord of gezien voelt in een discussie? Of niet zoals jij gehoord of gezien wil(de) worden? Dat vraagt om bewust luisteren van de ander(en): onderscheid maken tussen de woorden die je hoort en de bedoeling van die woorden. Herkennen en erkennen wat de betekenis voor jou is. Om te kunnen herkennen is bewustzijn nodig van wat je denkt en voelt, waar je behoefte aan hebt en wat jouw verlangens zijn. Vanuit mededogen (de wezenlijke nieuwsgierigheid naar wat jou en de ander beweegt) zijn wij in staat de ander te zien, te verstaan en te herkennen.

Naast luisteren is als je praat de keuze van de eigen woorden van belang. Verbindend communiceren is ook geweldloos communiceren. Je kiest woorden die veilig zijn, niet kwetsen, niet (ver)oordelen en die inclusief zijn.

Verbindend communiceren nodigt uit om vertrouwen te ervaren en om vertrouwen in de relatie te brengen. Ze spoort aan om voldoende innerlijke zekerheid, zelfvertrouwen en zelfwaardering te ontwikkelen, om onze plaats in te nemen zonder bang te zijn inbreuk te maken op die van de ander, er op vertrouwend dat er plaats is voor iedereen. Ze spoort aan om te durven zeggen wat we willen zeggen en te zijn wie we willen zijn zonder bang te zijn voor kritiek, spot, afwijzing of verlating. Verbindend communiceren maakt mogelijk ons maximaal te uiten.


Samen oefenen met verbindend communiceren

We oefenen met verbindend communiceren door het spelen van het GROK kaartspel dat woorden geeft aan gevoelens en behoeften, wat de communicatie levendig maakt. GROK komt van “to grok”: volledig begrijpen, intuïtief begrijpen, in- en meevoelen, iets door en door willen begrijpen, één worden met plezier ervaren. Wie GROK speelt, werkt met plezier aan het vergroten van begrip, openheid en verbondenheid.

Daarnaast willen wij gaan kijken naar voorbeeldwoorden en/of -zinnen. Is een woord en/of zin geweldloos of niet?

Kom je mee samen oefenen met verbindend communiceren? Dat is onderdeel van Sociocratie, een wijze van verbindend samenwerken waarbij mensen meer betrokken voelen. Dit is samenwerken in een platte structuur waarbij iedereen gelijkwaardig is. Iedereen komt aan het woord en krijgt de ruimte om te delen wat diegene voelt en denkt. We nemen gezamenlijk verantwoordelijkheid voor het samen oefenen en brengen onze talenten in. Er is ruimte om te leren en dus ook om 'fouten' te maken.


Kom je ook ?

Kom je ook ? Iedereen is welkom en kan meedoen. Je hebt geen voorkennis of ervaring nodig ! Vind je het leuk om verbindend samenwerken samen met ons te verkennen, te oefenen, dan ben je van harte welkom !

Waarom organiseren Omwentelaars Ilse, Carolien, Joost en Renata sessies rondom verbindend samenwerken ? Op de eerste plaats omdat we zelf verbindend samenwerken leuk en fijn vinden om te doen. Ook laten we jou er graag kennis mee maken ! Zelf oefenen we ook, nog steeds. We denken én voelen dat verbindend samenwerken ons kan helpen met het samen bewegen naar een duurzame toekomst voor ons mensen, de dieren om ons heen, de natuur, voor onze aarde, kortom voor elkaar ♡

P.S. Het is voor ons heel fijn als we weten wie er komt. Dus maak gebruik van de aan- en afmeldmogelijkheid hieronder. Er volgt geen herinneringsmail meer.

Meedoen is gratis en wij zorgen voor drinken en iets lekkers erbij. Voor diegenen die financiële ruimte hebben; we zetten een donatiepot neer die ten goede komt aan de locatie waar we steeds welkom zijn.

Wanneer: 18.01.2024, 19:30u - 21:30u
Locatie: De Groene Transformator


Aanmelden voor dit evenement

Reactie(s)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Naam


Email


Uw reactieUitgelicht
Maascleanup samen met BASF vegetable seeds business en De Groene Transformator
Winter verwonder wandeling.
Positief over vegan opties in de horeca? Geef jouw tip door aan ‘Plant de Campagne’!
Nieuwsbrief aanmelden
Volg ons!