Positief over vegan opties in de horeca? Geef jouw tip door aan ‘Plant de Campagne’!

De Omwentelaars
maandag 3 juli 2023, door Janneke Postulart
Bijna een jaar geleden plaatste Regina Buijze een oproep om met een groepje mensen na te denken over hoe we een positieve impuls zouden kunnen geven aan het aantal plantaardige opties in de horeca van Roermond en omgeving. Acht mensen wilden hieraan meedoen en inmiddels zijn we al vier keer bijeengeweest en hebben we gesprekken gevoerd met diverse horecaondernemers. Ook bedachten we een naam voor het nieuwe initiatief: ‘Plant de Campagne’! We treffen veel goede wil aan bij de horecaondernemers, maar ook wel enkele hobbels op de weg.

Voor ons natuurlijk geen reden om met ons initiatief te stoppen. En wellicht lees jij dit en wil je je wel bij ons aansluiten. Of heb je suggesties voor ons om in gesprek te gaan met de eigenaar van een bepaald restaurant? Onze gesprekken hebben altijd de insteek om met de ondernemers mee te denken en hen te helpen met praktische tips.

Wil jij je met ons meedoen of heb je tips? Geef het mij aan het door via een reactie op dit bericht.

Mede namens het Plant-de-Campagne team,
Regina Buijze

Foto: Laura Knipsael
Reactie(s)


Judith Goossens-Verzellenberg zei op 29-07-2023 om 20:39 uur
Een goede actie, want gemakkelijk is het niet. Net als in de begin dagen van mijn vegetarisch dieet loop ik regelmatig met net geen honger naar buiten. Mijn advies: laat de kok de calorieën tellen. Niet alleen groenten serveren, dat is geen volwaardige maaltijd. Met calorieën tellen kom je vanzelf op het idee ook noten en zaden toe te voegen.
Ik vraag me af wie weet waar je lekker veganistisch kunt eten. Mogen we die tips delen? Ik ga bijvoorbeeld graag naar het Roerpotje op het stationsplein in Roermond. Genoeg veganistische keuze.
Verder vraag ik altijd naar havermelk. Dat doe ik uit principe. De horeca-uitbater moet weten dat dit behoort tot de basics. Ik kondig ook regelmatig van tevoren aan dat ik bij voorkeur veganistisch eet. Soms levert dat uitstekende maaltijden op, waarop ik dan super enthousiast reageer en zeg dat de veganistisch gerechten echt op de kaart moeten worden gezet.
Allemaal duwtjes in de juiste richting ????


Laurens Bijl zei op 09-09-2023 om 21:32 uur
Bij Escobar aan de Roerkade kun je prima vegan eten. Bij het reserveren even doorheen. Ze maken speciaal vegan gerechten voor je. Vandaag een vegan paella, vegan bruchetta (incl vegan brood) vegan linzen curry pasteitje etc. Ook het dessert helemaal vegan. Lekker en echt aandacht voor vegan. Heerlijk gegeten!


Regina Buijze zei op 22-09-2023 om 16:43 uur
Dat is een goede tip, om een kok te vragen om calorieën te tellen. Alleen een groene salade met bijvoorbeeld komkommer en tomaat is inderdaad wel vegan, maar vult de maag niet echt. We nemen dit mee in onze gesprekken met horecaondernemers.

Verder is het prima om positieve ervaringen op deze plek te delen. We zijn er vanuit Plant de Campagne nog over aan het denken hoe we dit zichtbaar kunnen maken. Wat in ieder geval ook mogelijkheden zijn is goede ervaringen te delen via de app Happy Cow. Daar staan al enkele eetgelegenheden in Roermond op. Naar mijn weten geldt dit nog niet voor het Roerpotje en Escobar.

Ten slotte raden wij aan in restaurants te vragen om de gerechten die nu speciaal voor jou gemaakt zijn en heel lekker waren, op de volgende menukaart op te nemen. Dan brengt hopelijk meer mensen op het idee een keer plantaardig te eten.


Juul Jeurninck-Janssen zei op 14-11-2023 om 07:16 uur
Volgens mij gaat het erom dat er vraag naar komt. Zonder vraag van hun klanten zal de horeca niet zo snel veranderen. Een front vormen helpt daarbij. Verder is er nog een hele wereld te winnen in Roermond en omgeving.
Ik vraag ook altijd naar havermelk in mijn latte ook al heb ik zin in thee. Maar krijg tot nu toe altijd een glazige blik terug. En dan kan ik alsnog mijn thee bestellen hahaha.Ik denk zeker dat dit zaadjes plant. Dus ga er gewoon mee door. Ooit zullen ze kiemen die zaadjes.

Naam


Email


Uw reactieUitgelicht
Maascleanup samen met BASF vegetable seeds business en De Groene Transformator
Winter verwonder wandeling.
Positief over vegan opties in de horeca? Geef jouw tip door aan ‘Plant de Campagne’!
Nieuwsbrief aanmelden
Volg ons!