Red het Sterrebos: bos en banen gaan prima samen

Carolien Caspers
dinsdag 1 februari 2022
De afgelopen dagen is het denk ik niemand ontgaan: momenteel vindt er een bosbezetting plaats in het mooie en unieke Sterrebos gelegen naast VDL Nedcar. De persaandacht is gigantisch, mede dankzij het goede mediateam van de actiegroep op de achtergrond.

Red het Sterrebos (RhS) voert actie om het bos te behouden met alle (beschermde) dieren die daarin leven. Op de website van RhS is alles terug te lezen van de ontwikkelingen van een jaar geleden tot nu toe. https://redhetsterrebos.nl/sterrebos-bezetting/. Ook bij veelgestelde vragen staat er tekst en uitleg.

Ik ben de afgelopen week ter plekke geweest (en met mij nog een deel andere omwentelaars en mensen uit midden-limburg) en heb op de achtergrond meegeholpen. Ik heb daarmee helaas ook het bizarre machtsvertoon en intimidatie van politie en VDL Nedcar beveiliging meegekregen.
Daar staat tegenover: de hartverwarmende steun van heinde en ver én van vele omwonenden, die heel bijzonder is om mee te mogen maken. Dat doet echt goed. Solidariteit in actie.

Alle steun is echter nog welkom: ter plekke, op de achtergrond, gesprekken die je met familie, vrienden etc. kunt voeren hierover, donaties, statements via (social) media, door het ondertekenen van de petitie (https://redhetsterrebos.nl/steun-ons/) of via deze lijst van organisaties die middels een verklaring willen laten zien dat er brede steun is voor de bosbevrijders. Doel is om zoveel mogelijk groepen het te laten ondertekenen en de verklaring aan te bieden aan een landelijk medium. De link:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSepkyo75DSB8VwNHBwCXByQ_xpBX-fYto6TVliPl4kHbBTsOg/viewform

In tegenstelling tot wat VDL Nedcar management in de pers vaak aangeeft en vandaag ook met hun "tegendemonstratie" probeert te doen, is Red het Sterrebos niet tegen de werknemers of werkgelegenheid. RhS is alleen tegen de bouw van een productiehal op die specifieke plek, het Sterrebos, en is juist voor duurzame werkgelegenheid.

Over de werkgelegenheid en toekomstperspectief van VDL Nedcar, gezien de automatisering en robotisering waar VDL op inzet, en hun omgang met hun werknemers is ook nog veel te zeggen. Vanmorgen stond er een mooie column van Leon Verdonschot in de Limburger hierover: een baan én een bos: dat moet het realisme zijn (zie bijlage.


Bijlage (klik om te downloaden):Reactie(s)


Ilse Meelberghs zei op 01-02-2022 om 13:27 uur
Mooi stuk Carolien


Joost Geraets zei op 01-02-2022 om 23:33 uur
Wat fijn dat jij je zo inzet voor het Sterrebos Carolien ! Er valt zo veel over te zeggen... Sinds gisteren ben ik er zelf vrij intensief mee bezig. Vandaag ben ik op bezoek geweest. Geweldig wat die mensen in de bomen doen en dat zo veel mensen ze steunen ! Super.


Janneke Postulart zei op 04-02-2022 om 17:09 uur
Mooi stuk Carolien, ook de gedeelde column. Zondag is er een demonstratie zag ik. Als het even gaat proberen we erbij te zijn.


Janneke Postulart zei op 09-02-2022 om 10:41 uur
Wat ontzettend verdrietig wat er gisteren is gebeurd. Ook dat de dieren niet weg kunnen vluchten als het bos wordt afgebroken omdat de hekken er nog steeds om staan. We hebben nog een lange weg te gaan als het gaat om natuurbescherming in Nederland.

Naam


Email


Uw reactieUitgelicht
PeukMeuk 2022
Groen, groener, groenst!
Vergroot je ook de biodiversiteit vanuit je eigen tuin?
Nieuwsbrief aanmelden
Volg ons!