Terugblik 19 oktober: Maak van afval een grondstof

Floris Mokveld
donderdag 21 oktober 2021
Op 19 oktober nam Omwentelaar Pieter Reus ons mee in de grondstofinzameling die in de volksmond nog steeds afvalinzameling genoemd wordt. Hij vertelde over positieve voorbeelden van gemeentes die in staat zijn om het restafval terug te brengen naar minder dan 10 kilo per persoon per jaar, waar in veel plaatsen meer dan 200 kilo restafval nog heel gewoon is.

Ook gaf Pieter aan dat we veel geld uitgeven in de winkel aan de grondstoffen (de verpakking betaal je immers ook), maar dat we daarmee dus ook veel waardevolle grondstoffen weggooien bij het restafval als het niet juist wordt ingezameld. Ook gaf hij aan dat na sorteren leidt tot veel minder hergebruik van grondstoffen omdat er maar een fractie geschikt is voor de verwerking ervan. Denk bijvoorbeeld aan gft dat in aanraking komt met karton of plastic, dat maakt dat het allemaal de grondstofwaarde verliest. Bij na sorteren is ongeveer 10% te hergebruiken, bij voorsorteren in huis tot wel 60% bij bijvoorbeeld plastic. Die overige 40% is vooral ook dat er niet de juiste artikelen worden aangeleverd, zoals plastic speelgoed bij het plastic stoppen.

Gebruik maken van de juiste inzamelmiddelen en een combinatie van belonen/straffen kan ervoor zorgen dat veel meer waardevolle grondstoffen gescheiden en schoon worden ingezameld. In de workshop gingen de aanwezigen in 4 groepen met een 'spelbord' aan de gang om de beste inzameling te bedenken, waarbij de meeste grondstoffen worden behouden.

Het spel gaf veel inzicht in de complexiteit van het ophalen van afval/grondstoffen. Hoe vaak haal je het op? Met wel voertuig haal je het op? Zet je zakken aan de straat of containers? Welk afval haal je aan huis op en welk afval kan weggebracht worden naar een inzamelpunt? En welke invloed hebben je keuzes voor het goed sorteren van het afval/de grondstoffen?

De getoonde video is het verhaal voor de workshop. Na de workshop kwam Pieter nog even terug die video is bereikbaar via de link 'meer informatie'.

Meer informatie: youtu.be









Reactie(s)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Naam


Email


Uw reactie











Uitgelicht
Maascleanup samen met BASF vegetable seeds business en De Groene Transformator
Winter verwonder wandeling.
Positief over vegan opties in de horeca? Geef jouw tip door aan ‘Plant de Campagne’!
Nieuwsbrief aanmelden
Volg ons!