World Cleanup Day 2021

Janneke Postulart
zaterdag 18 september 2021
Vandaag was alweer het derde jaar dat we met de Omwentelaars meedoen tijdens World Cleanup Day. In Roerdalen waren we met 17 Omwentelaars gaan opruimen, waarvan 2 in Vlodrop en de anderen vanuit Sint Odiliënberg. In Sint Odiliënberg was ook een vriendengroep de handen uit de mouwen gaan steken en zo waren er ongeveer 25 vrijwilligers aan de slag gegaan om het weer wat schoner te maken.

Op het eerste oog leek het dit jaar wel mee te vallen. Het is opvallend dat er verschillende mensen in de gemeente vaker opruimen. Dus gingen we dit keer vooral lopen langs de verbindingswegen naar de andere dorpen. En daar lag nog schrikbarend veel kapot gemaakt zwerfafval. Niet zozeer langs de wandelroutes en fietspaden, maar des te meer bij parkeerplaatsen (zoals bij de tennisbaan) en de doorgaande wegen van het autoverkeer.

In totaal werden er toch nog ongeveer 23+3 zakken zwerfafval van straat afgepukt en zijn een paar mensen volop aan de slag gegaan met registeren van het afval. Het is een illusie dat het zwerfafval probleem ooit opgelost gaat worden door de consument, dus wij richten ons liever op de industrie en de politiek. Dat het succes heeft bleek vandaag wel weer. Er lagen aanzienlijk minder plastic flesjes vanwege de invoering van statiegeld én de nieuwe wikkels die ik vond van Antaflu waren al biologisch aan het afbreken. De grootste slag van het moment is statiegeld op blik gaan voeren. Daarvoor moeten we alleen nog wachten tot 2023.

Op het einde van de ochtend kwam de wethouder van Roerdalen nog een kijkje nemen en trakteerde de vrijwilligers op een drankje bij de Carrefour. Een mooie afsluiting van de productieve ochtend!

Ook in Roermond zijn verschillende Omwentelaars aan de slag gegaan en hebben ook daar veel afval opgeruimd.

Ik wil graag alle deelnemers in Roerdalen en Roermond bedanken voor hun inzet.

Wanneer: 18.09.2021, 23:28u







Reactie(s)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Naam


Email


Uw reactie











Uitgelicht
Maascleanup samen met BASF vegetable seeds business en De Groene Transformator
Winter verwonder wandeling.
Positief over vegan opties in de horeca? Geef jouw tip door aan ‘Plant de Campagne’!
Nieuwsbrief aanmelden
Volg ons!