Janneke Postulart
Postul.Art ontwerpt & verduurzaamt
Spreker duurzaamheid (De Verborgen Impact), grafisch...
Zesde impactgesprek: Herenboeren, Samen Duurzaam Voedsel Produceren
Geplaatst op: woensdag 17 juni 2020

Kunnen we op een meer duurzame manier voedsel produceren en hoe ziet dat er dan uit? In de omgeving van Roermond is er nog geen coöperatieve landbouw en zijn er nog geen burgerinitiatieven rondom landbouw. Wij vinden dat jammer. We waren daarom ook erg enthousiast over het voorstel van Omwentelaar Janne Opmeer om een impactgesprek te organiseren waarin het thema de Herenboeren centraal staat. We zijn dan ook blij om hierbijj het thema aan te kondigen van ons
zesde impactgesprek: Meer grip krijgen op uw eigen eten met Herenboeren.

Herenboerderij
Een Herenboerderij is een kleinschalig, gemengd bedrijf opgericht door een coöperatie van consumenten die grip willen krijgen op hun eigen eten. Ze vormen uit hun midden zelf het bestuur en beslissen wat voor groenten, fruit en vlees geproduceerd worden. Gezamenlijk nemen ze een boer in loondienst die de dagelijkse leiding op de boerderij heeft en op een duurzame en professionele wijze voedsel produceert exclusief voor de leden. De leden nemen wekelijks, tegen betaling, vers voedsel af van hun eigen boerderij.

Community van Herenboeren
Herenboeren zijn ondernemend, want ze zijn gedeeld eigenaar van hun eigen boerderij. Als huishouden investeer je eenmalig in je lidmaatschap. Verder delen de Herenboeren alle kosten die nodig zijn om hun bedrijf te laten draaien. Hoeveel precies, daarover besluiten ze samen, maar een tientje per persoon per week is een aardig richtbedrag. Inmiddels zijn er door het hele land al verschillende Herenboeren.

Excursie
Op zaterdag 26 september vindt bij voldoende belangstelling (ca. 20 personen) van 13.30-15.30 uur een excursie plaats naar de Herenboerderij in Boxtel. Interesse? Noteer alvast die datum en meld je daarvoor alvast aan bij info@deomwentelaars.nl. Zo mogelijk gaan we carpoolen. Voor meer informatie kijk op herenboeren.nl

Wilt u meer te weten komen over het concept en ontdekken of – in navolging van Weert - een herenboerderij mogelijk is in Roermond e.o.? Kom dan naar het zesde impactgesprek van de omwentelaars op 8 september a.s. verzorgd door een gastspreker van Stichting Herenboeren Nederland en meld je aan via: info@deomwentelaars.nl

Programma
Vanaf 19 uur is de inloop. Om 19.30 uur starten we met het programma en vertelt een gastspreker van Stichting Herenboeren Nederland ons alles over het concept en hun werkwijze. Natuurlijk is het mogelijk om vragen te stellen mochten deze onbeantwoord zijn gebleven.

Om 20.25 uur hebben we een korte pauze van een kwartier en gaan we daarna verder in groepen. We gaan dan met elkaar in gesprek over het concept en wat de voordelen en wellicht nadelen kunnen zijn en andere ideeën over duurzame voedselproductie. Hier is geen verdere voorkennis voor nodig, iedereen kan gewoon meedoen.

Rond 21.15 uur sluiten we gezamenlijk de avond af en is er nog ruimte om te ventileren wat je bij is gebleven van de avond. Ook is er een mogelijkheid om je in te schrijven voor de excursie op 26 september en kunnen er onderling carpool afspraken gemaakt worden.

Om 21.30 uur is de avond ten einde en is er voor degene die er behoefte aan hebben nog ruimte om een drankje te drinken en na te praten.


Bijlage (klik om te downloaden):
Wanneer: 08.09.2020 om 19:30u
Meer informatie: www.herenboeren.nl
Locatie: Emmaus Perspectief, Naborchweg 1, Swalmen
Kosten: Gratis, consumpties voor eigen rekening.
Aanmelden: Graag aanmelden via info@deomwentelaars.nl, zodat we weten hoeveel mensen we kunnen verwachten ivm de corona maatregelen.
     


Reactie(s)


Wolfgang Holz zei op 14-07-2020 om 16:28 uur
Naast Herenboeren zijn er meer interessante initiatieven die de regie over het buitengebied willen terug pakken. Een daarvan is het coöperatieve initiatief 'land van ons'. De focus ligt op herstel van het landschap en de biodiversiteit. Het idee: door samen als coöperatie landbouwgrond te kopen wordt je mede-eigenaar en bepaal je op die manier het gebruik van de grond.

https://landvanons.nl/

Naam


Email


Uw reactieUitgelicht
Excursie bij Herenboeren Boxtel
World Cleanup Day - De grootste wereldwijde opruimactie van het jaar!
Zesde impactgesprek: Herenboeren, Samen Duurzaam Voedsel Produceren
Nieuwsbrief aanmelden
Volg ons!