Vul op de website van de Omwentelaars je gegevens in. Wanneer er een ketting in je buurt is word je in een Whatsapp groep uitgenodigd en word je op de website in de route gepland. De status kun je terugzien als je inlogt op de website bij je account onder Kledingruil. Zodra je bent ingepland op de route krijg je het daar te zien. Heb je buren, vrienden of familie die graag willen aansluiten en wonen binnen de gemeente Roermond of Roerdalen, dan kunnen ze zich aanmelden via de website. We plannen ze dan in op de route.
Wanneer er te weinig deelnemers zijn om de route te starten wordt je op de interesselijst geplaatst. Zodra er voldoende deelnemers zijn wordt er een whatsapp groep aangemaakt en de route gedeeld.
De route dameskleding t/m maat 42 en vanaf maat 44 in Roermond-Roerdalen zijn actief en kun je snel een schakel van worden.
Je kunt zelf actie ondernemen zodat er een groep kan starten: vraag buurtgenoten, vrienden en mensen van sociale clubs waar je lid van bent om zich aan te melden via de website van de Omwentelaars.
Als er een klein clubje is kan er een app groep aangemaakt worden. Wanneer de deelnemers zelf ook weer 1 of 2 mensen wijzen op ketting kledingruil is er binnen no time een start gemaakt!
Een route maken voor kinderen is in de praktijk heel lastig om de volgende redenen:
- Kinderen hebben een veel groter en specifieker maat spectrum
- Kinderen groeien regelmatig uit hun hele garderobe
- Er zijn verschillende genders, er kan over het algemeen gesteld worden dat er kleren zijn voor jongens, meisjes, en unisex.
Binnen de landelijke ketting kledingruil community is de behoefte groot ook iets met kinderkleding te doen en dat is natuurlijk te gek. Hoe meer kleding geruild hoe meer gered, en hoe duurzamer het is omdat er hopelijk minder gekocht wordt.
Vanuit de Omwentelaars starten hier nu niet mee in verband met de tijd die het organiseren kost. Mocht je interesse hebben om een kinderkledingruil op te zetten, mail dan naar kledingruil@deomwentelaars.nl.
Heb je momenteel kinderkleding liggen die je graag wil ruilen, kijk dan eens op https://www.krijgdekleertjes.nl. Dit is geen initiatief van de Omwentelaars, maar we steunen dit initiatief wel van harte!
We voegen steeds nieuwe leden toe aan de route. Daarom is het van belang om elke keer vlak van tevoren te checken aan wie je de tas mag gaan brengen.
Nee dat hoeft niet. Soms geef je meer en soms pak je er meer uit. Soms hebben mensen even geen aanvulling maar voelen ze zich daar ongemakkelijk bij en stoppen dan maar B keuze erin. Dat hoeft dus niet. Beter een halve tas parels dan een volle tas met voor de helft parels en de helft van middelmatige kwaliteit. Dat haalt de kwaliteit van de inhoud van de tas onnodig omlaag.
Soms past iets niet in de tas, zoals een dikke winterjas, maar is het wel heel leuk om te delen in de groep. In die situatie kan je een foto appen in de groep om het item buiten de tassen om aan te bieden. Als er meerdere gegadigden zijn kun je de eerste die reageerde kiezen, of nog eerlijker: het item verloten. Graag reageren via privé bericht om de Whatsapp groep overzichtelijk te houden.
Tweedehands schoenen vinden in de praktijk minder makkelijk een tweede huis dan tweedehands kleding. Dit heeft uiteraard te maken met maat, maar ook dat schoenen er vaak sneller gedragen uit zien. Wees daarom extra kritisch en houd een maximum aan van twee paar schoenen (of hooguit drie als het pumps/slippers zijn) per tas. Graag in een aparte plastic zak zodat de kleding schoon blijft.
Heb je sieraden liggen die je niet meer draagt? Deze kun je toevoegen aan de tas in een afsluitbaar kistje, trommeltje of bakje. Mochten je sieraden na 1 ronde er nog inzitten, dan is het de bedoeling dat je ze eruit haalt. Zo houden we de tas vernieuwend en gaan niet steeds dezelfde items rond.
Gemengde tassen werken meestal het best. Een maat is ook maar een nummer, een 38 van de Zara kan een 36 van Vanillia zijn, en mensen binnen een bepaalde maat hebben vaak ook nog hele andere verhoudingen: brede/smalle schouders, grote/kleine borsten, heupen, etc. Dus: zo lang iedereen in je groep ongeveer tussen een kleine 38 en een grote 42 past, dan is de kans dat je iets vindt zeker aanwezig! Vanaf maat 44 hebben we een aparte groep. Zodat ketting voor iedereen geschikt is.
Of je iets vindt is afhankelijk van je ruilgenoten, maar bedenk: 1 nieuw lievelingsitem is meer waard dan 10 ongedragen items in je kast. Dus je krijgt misschien niet altijd 1 op 1 dezelfde 'waarde' terug, maar iemand blij maken met iets dat bij jou maar op de plank ligt te verstoffen is óók deel van de lol van deze kledingruil!
Via je account op deomwentelaars.nl kun je via de knop ‘kledingruil’ zien waar de tassen op de route zijn.
De communicatie voor de kledingruil verloopt via een app groep. Heel leuk en laagdrempelig, maar wel belangrijk hem daardoor on topic te houden! Probeer te voorkomen dat de groep overspoeld wordt met berichten. Zie voor meer info op pagina 3 Whatsapp etiquette.
- Zie je iets dat er niet in thuis hoort? (Afgedragen, versleten, gepild, uit gelubberd, kapot, gevlekt) Haal het eruit en stop het in een goed afgesloten zak in de kledingcontainer. Dan kan er nog isolatiemateriaal van worden gemaakt.
- Twijfel je over een item? Vraag een second opinion! Overleg met degene waar jij de tas naar toe brengt of zij het met je eens is.
- Een pillenscheermachine kost een paar euro en daarmee verleng je de levensduur van je kleding echt enorm.
- Deel in de groep ook af en toe een foto van iets moois dat je erín stopt, met eventueel het verhaal erachter.
Ja, kleding die aan onze voorwaarden voldoet (schoon, heel, niet gepild/verwassen) kan gedoneerd worden. Ben kritisch, maak je er een ander blij mee? Wij maken er starttassen van of voegen het toe aan tassen die rond gaan.
Om kleding te doneren stuur een mailtje naar kledingruil@deomwentelaars.nl. We nemen dan contact met je op.
Er zijn al meer dan 400 kettingen in Nederland, van Roermond tot Groningen en Haarlem tot Enschede, je vindt ze allemaal op www.kettingkledingruil.nl